top of page
Menieke de Ruiter
mijn verhaal

MIJN VERHAAL

Anker 1

MIJN VERHAAL

Als kind voelde ik mij vaak “anders” dan anderen, erg sensitief, dromerig en filosofisch. Toen op 11-jarige leeftijd mijn moeder verongelukte werd mijn leven abrupt onderbroken en mijn gevoel van ‘anders’ zijn alleen maar versterkt.

Omdat het verlies op dat moment te groot was voor mij om te dragen, ontwikkelde ik een overlevingsstrategie; ik riep de ‘strijder’ in mij aan. Er ontstond hardheid naar mezelf en een dik pantser naar de buitenwereld. Ik moest en zou slagen in alles wat ik deed, overal de beste in zijn.

De enige slag die ik alleen niet leek te kunnen winnen, was de oorlog die ik van binnen voerde. Een continue gevoel van onrust, periodes van depressies en paniekaanvallen kon ik niet tegenhouden, hoe hard ik ook vocht. Gesprekstherapie hielp, maar altijd tijdelijk. De gedachte “Er is iets mis met mij” was heel vaak aanwezig in mijn hoofd.

Menieke de Ruiter Twello
Meditation_edited.jpg

Ik besloot op reis te gaan, alles achter me te laten en op zoek te gaan, op zoek naar mezelf. Ashrams, boeddhistische kloosters, en vele Yoga Trainingen volgden. Toen ik dan ook tijdens mijn 1e Yoga Teacher Training te horen kreeg: ‘Je hebt gedachten maar je bent ze niet’, voelde het alsof iemand eindelijk het raam open had gezet in een extreem benauwde kamer…

Door de jaren heen leerde ik mijn gedachten observeren, mijn lichaam weer voelen en verzachten. Stil te staan en vertragen, te zijn met dat was is, zonder oordeel. Ik leerde werken met de adem, mijn zenuwstelsel reguleren en technieken toe te passen die het zelfhelend vermogen ondersteunen…  En nog steeds, ik leer elke dag meer, het is een verrijkende levenshouding geworden.

Het heeft me zo verrijkt, dat het inmiddels voelt als mijn missie om anderen te ondersteunen in hun proces van bewustwording. Helpen met vertragen, verzachten, rusten en herstellen. Zo heb ik mijn eigen Yoga Studio, geef ik 1-op-1 sessies, groepslessen, gespecialiseerde workshops en retraites. Ook leid ik met veel plezier studenten op tot internationaal erkende Yoga Docenten. En blijf ik zelf ook een eeuwige student. Momenteel specialiseer ik mij op het gebied van trauma, zoals de Polyvagaal theorie, en het zelfhelend vermogen. 

“Yoga does not change the way we see things, it changes the person who sees” – B.K.S. Iyengar

RELEVANTE OPLEIDINGEN & TRAININGEN

Trauma Sensitive Yoga Center - RYT 20hr (TSY Foundational Training)

Sarah Ball   - (Trauma Sensitive Yoga)

Rewire Therapy Institute - (Polyvagal Theory & Trauma techniques & releases )

Rashna Yoga - RYT 60 hr ( Yoga Nidra & Trauma specialisatie)

Arhanta Yoga - RYT 50 hr ( Yoga Nidra)

SanaYouYoga - RYT 50 hr (Fascia Specialisatie)

SanaYouYoga - RYT 100hr (Yin Yoga) 

Yoga Lab Amsterdam - Workshop - Psoas Training

Yoga Therapy Institute - (Specialisatie lage rug problematiek)

Arhanta Yoga Ashram - RYT 50 hr (Yin Yoga)

Tribe Yoga School - RYT 300 hr (Hatha & Vinyasa Yoga)

Spiritual Yoga School - RYT 200 hr (Hatha & Ashtanga Yoga)

AALO - Personal Trainer

AALO - Fitness Trainer Master 

AALO - Fitness Trainer A & B

Naast 'officiële opleidingen' doe ik altijd veel (zelf) onderzoek, lees ik veel en verdiep ik me in verschillende soorten materie....

Menieke de Ruiter
bottom of page