top of page

I:I POLYVAGAAL YOGA

Het Ritme van Regulatie

PRIVE YOGA

We kunnen allemaal wel eens extra ondersteuning gebruiken. I op I begeleiding, specifiek gericht op het reguleren van je zenuwstelsel, kan zomaar het kantelpunt in je leven zijn waar je naar op zoek bent.  

 

Wellicht ervaar je onrust, stress, angst, woede en heb je veel moeite om te ontspannen. Of je merkt dat je meer teruggetrokken bent in jezelf, voelt je vaak moe, futloos en denkt regelmatig dat je misschien wel een burn-out hebt. Je bent vergeetachtiger en vermoeider dan je misschien van jezelf gewend bent. Dit kunnen allemaal kenmerken zijn van een zenuwstelsel dat overprikkeld is.

OVERPRIKKELING

Je lichaam onthoudt alles. Een geur, geluid, voorwerp, ervaring of zelfs de gezichtsuitdrukking van iemand kan een trigger zijn voor je zenuwstelsel om van een ontspannen staat naar een staat van overleven te gaan. Dit gebeurt meestal onbewust. Met je verstand weet je dat er niet zoveel aan de hand is en toch ontstaat er een stressreactie in je lichaam.

 

Op welke manier je zenuwstelsel deze triggers hanteert, is per persoon anders. Dit heeft alles te maken met eerder opgeslagen ervaringen, gebeurtenissen, trauma of chronische stress. Om de balans te herstellen blijken mindfulness of gesprekstherapie vaak niet toereikend genoeg, omdat de sleutel juist in ons lichaamsbewustzijn ligt.

TRAUMA OF CHRONISCHE STRESS

Trauma is alles wat je op dat moment hebt ervaren als te groot, te veel of te weinig voor een te lange tijd. Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met een vorm van trauma. We maken allemaal gebeurtenissen mee waarbij we niet het vermogen voelen om ermee om te gaan, één die ons overweldigt.  Het lichaam slaat deze ervaring op en kan telkens weer getriggerd worden.

 

Wanneer er sprake is van een traumatische ervaring of chronische stress, kan je verdedigingssysteem ontregeld raken. Het lichaam verkeert dan nog in het verleden en blijft signalen van ‘gevaar’ oppikken.Hierdoor ontstaat er continu stress, angst, stress of woede terwijl de situatie gewoon veilig is.Verstandelijk weet je dit vaak ook wel maar toch blijf je je zo voelen.

 

 

DE ZENUW VAN RUST EN HERSTEL

Ik werk vanuit de Polyvagaal theorie die uitgaat van verschillende delen in ons zenuwstelsel.

De Nervus Vagus, hoofdzenuw van het parasympatisch systeem (rust & herstel) speelt

hierin een belangrijke rol. Wanneer deze namelijk bekneld, beschadigd,

te weinig actief of juist overactief is, kan dit leiden tot een breed scala aan

verschillende symptomen waar de reguliere geneeskunde lang niet

altijd een antwoord op heeft. De Nervus Vagus wordt daarom ook wel

de zenuw van rust & herstel genoemd.

Stimulatie van de Nervus Vagus kan vermindering van stress, ontsteking, angst en

chronische ziekte bewerkstelligen. Positieve beïnvloeding van de Nervus Vagus

kan door ademwerk, somatische (lichaams) oefeningen/houdingen en

meditatie oftewel: Yoga!

 

De letterlijke betekenis van yoga is eenheid, verbinding, heelheid. Wanneer er sprake

is van trauma of chronische stress ben je juist uit verbinding geraakt, met jezelf en

met de wereld om je heen. Yoga nodigt je uit om weer vriendschap te sluiten met je

lichaam, de sensaties te voelen en te ervaren zonder oordeel en ze te aanschouwen

vanuit het veilige huidige moment.  

Zo reguleer je jouw zenuwstelsel van overleven naar leven.

Yoga Sutra 1.1 Atha Yoga Anushasanam ~ Yoga is in het huidige moment

Polyvagaal Theorie in Yoga

 

VERSCHILLENDE PAKKETTEN

 

De sessies worden altijd nauwkeurig afgestemd op jouw persoonlijke behoefte. Voorafgaand aan de sessies vindt er een uitvoerige intake plaats. In samenspraak bepalen we hoe we de sessies gaan inkleden, dit gaat dus altijd in overleg. Tijdens de sessies zelf wordt er weinig gepraat en gaat het juist over voelen: je laat het lichaam voor je spreken.

 

Naast de sessies kunnen fysieke yoga oefeningen/lichaamswerk, ademwerk, bodyscans, tre, Yoga Nidra en soms ook thuisopdrachten onderdeel uitmaken van de 1-op-1 trajecten.

 

 

Pakket RUST & HERSTEL ~ €770,-

​​

Uitgebreide Intake (twv € 85,-)

10 Privé sessies

Toegang tot wekelijks Online Yin Yoga voor 3 maand (twv € 75,-)

Toegang tot verscheidene filmpjes & audio opnames

 

Verlenging

Wil je dit pakket verlengen? Dat kan natuurlijk.

3 Sessies - € 225,-

5 Sessies - € 375,-

7 Sessies - € 525,-

 

Yoga-accessoires

RECENSIES

Burn Out 

Afgelopen zomer heb ik bij Menieke een 1 op 1 traject gevolgd. Ik begon me steeds meer bewust te worden van de burn-out klachten die ik ervaarde en voelde dat ik op een kantelpunt stond; als ik zo door zou gaan zou ik echt in een burn out belanden. Onwijs veel spanning in mijn lijf en daardoor moeilijk kunnen aarden. Ik voelde me constant overweldigd door alles en kon alleen maar huilen. Tijdens de sessies zijn we hier naar gaan kijken. Spanning uit mijn lijf halen door middel van Yoga en TRE (trauma Release) oefeningen om mij weer terug in contact te brengen met mijn lichaam. Menieke heeft mij zo fijn ondersteund in dit proces en mij veel bedding gegeven. Ze weet waar ze het over heeft en het voelt heel veilig bij haar. Absoluut een aanrader! ~ JANTINE 

 
Revalideren 

" Na een revalidatietraject was ik op zoek naar een sport wat binnen mijn grenzen paste. Zo ben ik terecht gekomen bij Menieke. Om mijn grenzen te leren kennen heb ik eerst een paar weken privé sessies gevolgd. Menieke heeft ervoor gezorgd dat ik mijn grenzen durfde aan te geven en zocht altijd naar een oplossing zodat ik mij vertrouwd voelde met de oefening. Ze leerde me geen oordeel te vellen over mezelf maar liet me voelen. Gewoon alleen maar voelen, wat een ervaring was dat! Nu ben ik klaar om in de groep mee te doen, iets waar ik vooraf ontzettend tegenop zag, maar nu juist naar uitkijk. Naast dat ik vertrouwen heb gekregen in mijn lichaam hebben de lessen mij ook veel geleerd over mezelf en hoe ik mag zijn, hoe iets er mag zijn" ~ CONNIE 

Stress 

"Ik sta altijd AAN...in de hoogste versnelling, alert om adequaat te reageren. Dit ben ik gewend, een bepaalde kwaliteit die ik inmiddels van mezelf verlang. Vraagt natuurlijk veel energie. Menieke leest, ziet en herkent dit direct. Ze geeft zorgvuldig, en naar jouw situatie, gedoseerde oefeningen. In mijn geval juist niets actiefs. Maar juist vertragen, lang in een houding zitten of liggen, de zwaartekracht en de ademhaling hun werk laten doen. Ik kom lichamelijk helemaal tot rust en mentaal in het hier en nu. Super relaxed!" ~ MARCEL 

bottom of page